Varför LP-skivor är dåliga för miljön

oktober 9, 2022 0 Comments

Jag älskar LP-skivor (eller vinylskivor som det också kallas). Det finns något speciellt i ljudet, även om det är hipsteraktigt, att spela en vinyl från en äkta skivspelare till ett riktigt bra ljudsystem. Det är också något med att ”dedikera sig” till en skiva, att inte bara hux flux kunna byta låt, utan att lyssna igenom ett helt album. Men, tyvärr, så är det inte så bra för miljön. Nu är jag inte någon miljökämpe direkt, och inte har jag slutat köpa vinylskivor heller – men jag tänkte skriva lite om det, så att andra kan få göra sina egna val. Så vad är grejen?

Produktionen av vinylskivor och LP-skivor skapar mycket slöseri. Vinylen måste skäras i cirklar, vilket skapar mycket skrotmaterial. Sedan behöver skivorna limmas ihop, vilket också skapar mycket avfall. Skivorna måste förpackas i kartongfodral och sedan slås in i plast för skydd, vilket skapar ännu mer avfall.

Vinylskivor är inte heller återvinningsbara eftersom de är gjorda av organiska material som papper och plast. Om du vill återvinna dem måste du först bryta ner dem i sina enskilda delar, vilket är tidskrävande och ineffektivt.

Hur man undviker miljöpåverkan från vinylskivor och LP-skivor

Vinylskivor är mer miljövänliga än LP-skivor. Vinylskivor är gjorda av polyvinylklorid, medan LP-skivor är gjorda av polyvinylacetat.

Vinylskivor har lägre miljöpåverkan än LP-skivor eftersom de är gjorda av polyvinylklorid, och inte polyvinylacetat. Detta beror på att produktionsprocessen för vinyl är mindre energikrävande och använder mindre vatten.

Alternativ till vinylskivor och LP-skivor

Vinylskivor och LP-skivor anses vara ett hållbart sätt att lyssna på musik. De är dock inte så miljövänliga. De kräver mycket resurser och energi för sin produktion, varför trenden skiftar mot miljövänliga skivspelare. Vi borde använda miljövänliga skivspelare som ett alternativ till vinyler och LP-skivor. De är mer prisvärda, de kräver ingen elektricitet eller batterier, de producerar mindre brus och de har bättre ljudkvalitet än vinyler. Vi kan också fixa bättre energi på andra sätt, som solceller med batteri.