Skillnader mellan stationär dator och laptop

februari 1, 2022 0 Comments

Hur ska man välja mellan alla dessa olika datorer på marknaden?

Det är en fråga de flesta har ställt sig själva minst en gång i livet. Priserna skiljer sig enormt mellan de olika prestandavalen och vad betyder det ens att en dator har en i7 processor eller ett ram minne? Svaren är ofta komplexa men i denna artikel ska vi gå igenom de uppenbara skillnaderna som finns mellan de olika enheterna. Vare sig man väljer billiga datorer eller en värsting laptop så bör man känna till den grundläggande informationen.

Om man har en begränsad budget när man ska köpa en dator så är det viktigt att se till vilket behov man har för användningen av datorn. Behöver man en smidig dator för att kunna bära med sig och endast surfa och svara på mail med, räcker det absolut med en billigare laptop medans om du behöver en dator med hög prestanda för tunga program, redigering eller spel kan du beroende på budget behöva välja en stationär dator.

Om man jämför priset på en laptop och en stationär dator med samma prestanda så kommer alltid laptopen vara mycket dyrare. Är det så att du måste ha en bärbar dator men har en begränsad budget så köp begagnade datorer. En begagnad laptop måste dock alltid ses över när man köper den och se alltid till att datorn är rensad ordentligt innan du kopplar upp den hemma på nätverket. anledningen till att du måste rensa datorn är för att inte få med dig skadlig kod in i ditt nätverk. Den skadliga koden kan sedan spridas till övriga enheter i hemmet och helt plötsligt så har man kanske ett randsomeware som låst hela familjens eller kontorets datorer och nätverk. Är man osäker om en dator är tömd så lämna in den hos en it-tekniker som vet va de pysslar med