Korslimmat trä och isolering

februari 22, 2022 0 Comments

När man bygger hus finns det många olika material man kan bygga med för att få en stabil konstruktion som ska hålla i många år. Det materialet som är bäst att bygga med är helt klar korslimmat trä (även kallat kl-trä). Den typen av material är extremt hållbart och även väldigt självisolerande och har knappt några köldbryggor. Kl-trä är helt planhyvlade så att fästa isolering mot den i ytterväggar är väldigt lättjobbat och att fästa vindpapp plus fasad från andra sidan väggen är otroligt smidigt då man inte behöver ta hänsyn till reglar, utan kan skruva precis var man vill i skivan.

Trä i sig har en väldigt hög isolerande funktion men med dagens elpriser och energikrav på nya hus så räcker det inte till. Alla nya hus som byggs isoleras väl och använder man kl-trä är en värmeisolering som är träbaserad att föredra men även vanlig mineralullsisolering fungerar utmärkt.

Även massiva huskonstruktioner har visat sig isolera bättre, så när man bygger med stor budget kan man se till att det byggs med så stora dimensioner som är möjligt för projektet. Dock så bör man ändå isolera innan för väggar och tak annars kommer den massiva konstruktionen vara nästa i onödan.

Material som många ofta blandar ihop med starkt massivt kl trä är bland annat den klassiska limträskiva. en limfogskiva kan vara väldigt starka men är egentligen raka motsatsen till korslimmat trä då dem bara limmas i en rad. En standard limfogskiva limmas med 45x45mm trästavar i ett lager och passar snarare bättre till att bygga möbler med. Möbler kräver inte i närheten av samma belastning som en husvägg kräver så med det sagt förstår ni nu att om man ska bygga ett köksbord eller en bänkskiva ask använder man kl-trä och om man ska resa en yttervägg så använder man kl-trä.