Skapa drömtomten med 5 enkla steg

maj 4, 2022 0 Comments

Skapa drömtomten med 5 enkla steg

 

Nu när sommaren börjar närma sig finns det mängder av saker som ska fixas, om man bor i hus med trädgård. Kanske vill man renovera hemma, eller bygga ett gästhus, en ny altan eller något annat fint på tomten. Kanske vill man måla om fasaden, renovera invändig eller bygga en pool? Eller kanske vill man ta det här året till att optimera sin utemiljö för att skapa en underbar liten oas som man kan njut av sommaren i?

 

En vacker utemiljö är något som många drömmer om. Man ser alla de fina tomtarna på film, eller när man går förbi fina bostadsområden, och drömmer sig bort till en värld där man själv har en vacker och sagolik trädgård att njuta av. Men drömmen går ju faktiskt att bli sann, bara man vet hur man ska göra och vem man ska prata med. Att göra om i sin trädgård är enkelt att göra själv, men om man vill uppnå den där sagolika känslan kan det vara klokt att kontakta en firma som arbetar med tomtplanering + ort som kan se över tomten och ge en offert på arbetet, såväl som göra det åt en!

 

Om man bestämt sig för att skaffa hjälp med trädgårdsplanering kan man dessutom ha ett finger med i spelet själv. Det är ju trots allt ens egen tomt som man ska umgås och hänga i under tiden man bor i huset – så lite måste man faktiskt göra på egen hand. Vi har tagit oss friheten till att lista fem steg för hur man kan skapa den där sagolika drömtomten, antingen på egen hand eller med professionell hjälp.

 

  1. Grönskan

 

En sagolik tomt kräver underbar grönska. Vare sig det är odling, blommor, rabatter, träd eller buskar så behövs mängder av grönska för att göra tomten så vacker som möjligt. Här kan man få hjälp med markarbete för att se till så att tomten har alla förutsättningar för att växa sig lummig och sagolik.

 

  1. Byggnationer

 

Att bygga saker på sin tomt kan ge den ett ordentligt lyft! Främst kan man se över om man kan bygga altan, uteplatser, trädäck, växthus eller lusthus som man kan spendera sena sommarkvällar i. Att tänka på är att man kan behöva ett bygglov, såväl som hjälp med anläggning  när man ska bygga stora projekt.

 

Ska man dessutom bygga gästhus, växthus eller andra större projekt kan man behöva hjälp att gjuta platta stockholm som huset kan stå på. Det är svårt att göra själv, så be om hjälp för sådana projekt.

 

  1. Ljuskällor 

 

Ljuskällor är viktiga, speciellt för kvällarnas skull. Ljusslingor, solcellslampor och andra vackra ljuskällor kan ta en trädgård till nästa nivå. Sätt upp dem lite här och vart och se på medan trädgården förvandlas till en liten upplyst oas när mörkret faller om sommarkvällarna.

 

  1. Pool eller spabad

 

Det är inte möjligt att göra på alla tomter, men om man har möjligheten så måste man bara installera en pool eller ett spabad. Det är så himla mysigt att kunna bada på sommaren, både varmt och kallt beroende på temperaturen. Om möjligheten finns kanske man bygger en stor pool såväl som sätter upp ett spabad på altanen. Möjligheterna är många! Det kan dock behövas en del hjälp för att bygga en pool, man ska lägga att schakt + ort samt bygga själva poolen.

 

  1. Dekorationer

 

Sist men inte minst – en sagolik trädgård behöver dekorationer! Kanske stenbelagda gångar, vattenfall eller andra små saker som bara tar trädgården till nästa nivå. Det finns mängder av inspiration på nätet om man själv inte vet vad man ska göra.